פוסטים

מורה נבוכים

מורה נבוכים – רונן

 

לאחר ההתקף הפסיכוטי הראשון שלי ולאחר שהשתחררתי מבית החולים, חיפשתי מסגרת תומכת שתוכל לסייע מעבר למה שהייתי אמור לקבל (ולא ידעתי, כי אף אחד לא טורח ליידע אותך בדבר זכויותיך) כנכה צה"ל. רק בשנה האחרונה, כחמש שנים לאחר ההתקף הראשון, התוודעתי לארגונים הפועלים בתחום זה, כאלה שנועדו לעזור לנפגעי הנפש בהתמודדותם המורכבת.

אדם שמשתחרר לראשונה מבית חולים פסיכיאטרי אינו יודע מה מגיע לו ומי יכול לעזור לו. הגיע הזמן לשנות זאת. על מערכת הבריאות במדינה, כולל משרד הביטחון ואגף השיקום בתוכו, ליידע את המתמודד ואת משפחתו בנוגע לכלל זכויותיו, כולל הפניה לארגונים הקיימים בתחום שיכולים לסייע לו.

לשם כך אני כותב מאמר זה. אולי הוא יגיע לעיני מי שנתון כרגע במצוקה, וייתן בידיו את המידע החיוני לצורך קבלת סיוע.

לאחרונה, לאחר גילויי ההתעללויות בבית החולים "איתנים" אשר בירושלים ולאור העדר תקצוב לשיקום, חברו להם יחדיו כמה ארגונים לפעולה משותפת. הכינוי שניתן להתארגנות זו - "קואליציית פיקוח נפש".

יש להבדיל בין ארגונים נותני שירותים לבין ארגונים מסנגרים. הראשונים מתקיימים מתרומות ומכספי מדינה שמופנים אליהם על ידי משרד הבריאות. לעומתם, ארגונים מסנגרים הנם מעוטי משאבים ואינם ניזונים בדרך כלל מהממסד. ארגונים מסנגרים הציבו לעצמם מטרות שונות, שאת כולן מייחד הרצון לקדם את מעמדם ואת זכויותיהם של נפגעי הנפש בישראל. רוב הארגונים הם עמותות רשומות, מה שמכונה מלכ"ר (מוסד ללא כוונת רווח), וחלקם אף אינם רשומים כעמותות. לאחרונים אין אפשרות חוקית לגייס משאבים, ולכן הם מתקיימים רק מכוחם של חבריהם הפועלים בהתנדבות מלאה, ולכן יכולתם לבצע משימות הכרוכות בהוצאת כספים מוגבלת מאוד.

 

ארגונים נותני שירותים:

 

אנוש - העמותה הישראלית לבריאות הנפש, שנוסדה בשנת 1978 על ידי קבוצת משפחות, מתנדבים ואנשי מקצוע. העמותה שמה לה למטרה לקדם את נושא בריאות הנפש של הפרט ושל המשפחה ולשקם את נכי הנפש בקהילה בתחומי החברה, התעסוקה והדיור. בעמותת אנוש מופעלים שירותים בתחומים השונים, בתהליך שמטרתו לשפר את היכולות התפקודיות הנובעות מהתמודדות עם נכות נפשית, על מנת להגיע לרמה האופטימלית של תפקוד עצמאי בקהילה, הכרה עצמית והחלמה. בעמותה מופעלים שירותי שיקום בכל תחומי החיים: החברתי, התעסוקתי, דיור מוגן, הוסטלים, חונכות, השמה תעסוקתית וייעוץ למשפחות.

http://www.enosh.org.il

 

ער"ן הוא שירות הומניטרי המציע עזרה נפשית בטלפון 1201, 24 שעות ביממה. העזרה ניתנת על ידי כאלף מתנדבי ער"ן, הפרוסים בעשרה מרכזים ברחבי הארץ. השירות ניתן כיום בשפות עברית, ערבית, אנגלית, רוסית ואמהרית. שירות ער"ן הוקם בירושלים בשנת 1971.

http://www.eran.org.il/main.asp

 

פרויקט בנפשנו –צוות בנפשנו מורכב מאנשים המתמודדים עם פגיעה נפשית, שלהם או של בן משפחה. מוקד בנפשנו מספק לנפגע ולבן משפחתו:

-                     מידע בנושאים החשובים להם

-                     הזדמנות לדבר עם מישהו שמבין

-                     ליווי בניסיון להגיע לפתרון הולם

-                     קישור לגורמים היכולים לעזור

http://benafshenu.jerusalem.muni.il/

 

נפש אומן - מטרותיה העיקריות של העמותה הן לאפשר לבני אדם המתמודדים עם בעיות נפשיות ו/או פגיעות נפשיות ו/או מחלות נפשיות להתפתח מבחינה אמנותית ורוחנית, ולשלב ולמזג אוכלוסייה זו עם כלל הקהילה באמצעות פעילויות משותפות.

http://livecity.co.il/site/index.asp?depart_id=22763

 

 

ארגונים מסנגרים:

 

מל"מ (מתמודדים למען מתמודדים) - בשנת 1994 ייסד צביאל רופא את "התמודדות" – ארגון הסנגור הראשון בישראל. לאחר שהעמותה התפרקה הקים צביאל רופא בשנת 2003 את ארגון מל"מ, ממשיך דרכה של "התמודדות". מל"מהוא גוף התנדבותי של נפגעי נפש למען מאבק על זכויות ותדמית. אלה הן מטרותיו:

א.        מלחמה בסטיגמה

ב.        ייזום חקיקה חדשה ושינוי חקיקה קיימת

ג.        פיקוח ובקרה על מערכת בריאות הנפש בישראל

ד.        מאבק חברתי ומשפטי להשגת זכויות ולמימושן בשטח

ה.        ייצוג נפגעי הנפש

http://www.amirgazit.com/tzviel/malam/

 

העמותה למען מאבק בתקיפה פסיכיאטרית – הוקמה על ידי חגי אביאל. העמותה הינה ארגון זכויות אדם בתחום הפסיכיאטריה, המתנגד לכפייה בתחום זה. זהו גוף פוליטי בלתי תלוי, בעל דעה עצמאית, המייצג "כלואים פסיכיאטריים", כלשונו. להלן ציטוט: "העמותה היא גוף המיישם אידיאולוגיה פוליטית הפועלת לביטול הכפייה הפסיכיאטרית ברוח עקרונות היסוד של מדינת ישראל כמדינה יהודית דמוקרטית".

http://www.iaapa.org.il/

 

עוצמה (פורום ארצי של משפחות נפגע הנפש) מייצגת את משפחות נפגעי הנפש ברמה אזורית וארצית. העמותה נאבקת מול/עם הרשויות, הציבור וגורמי הטיפול והשיקום נגד קיפוח, הזנחה, בידוד והרחקה של מחלות הנפש ממחלות הגוף, ולמען יישום הולם של חוק שיקום נכי נפש בקהילה.

http://www.ozma.org.il/

 

 

בחברה טובה - עמותת "בחברה טובה – רואים מעבר" החלה לפעול ב-2005 בראשות אמיר טל.

עמותה זו היא חלק מאגף הסטיגמה בארגון הפסיכיאטרים העולמי ומקיימת קשר שוטף עם החוקרים המובילים בארץ ובעולם בתחום הסטיגמה.

חזון העמותה הוא להביא לשינוי חברתי ביחס ובהתנהגות של הציבור כלפי  אנשים המתמודדים עם מוגבלות בכלל ומוגבלות פסיכיאטרית בפרט.

http://www.behevratova.co.il/index.php

 

 

 

 

 

 

 

 

תגובות