סיפורים

להיות מורה

לכבוד יום המורה החל היום  אני מצרף מאמר שכתבתי על מה זה להיות מורה.

להיות מורה /שמואל כהן

להיות מורה זאת משימה מורכבת אך מאתגרת במציאות שבה אנו חיים. השינוי בדרכי ההוראה והלמידה גדל בקצב אקספוננציאלי. מורים מתקשים לעמוד בקצב שבו מתחולל השינוי שבא לידי ביטוי בתשתיות פיזיות חדשניות  הנקראות כיום מרחבי למידה חדשניים , באמצעי הוראה המשלבים טכנולוגיות עדכניות , ובדרכי הוראה ולמידה הנגזרים משילוב הטכנולוגיה והתשתיות החדשניות. מורים הרוצים לחוות הצלחה בתנאים אלו חייבים להפנים כמה אמיתות על מנת לא להיות מתוסכלים ממקצוע ההוראה.

ראשית יש לחשוב אחרת , לחשוב מחוץ לקופסה . לחשוב כיצד להיות מורה יוצא דופן היודע לרתק את תלמידיו ולסחוף אותם איתו .

על- מנת לא להרגיש מתוסכל גם כשלא מצליחים מתייחסת לי ווטנאב –קרוקט במאמרה ל-5 אמיתות שמורה צריך להפנים.

1. התלמידים  הם 100% של העתיד שלנו.

המורה  צריך לראות בעבודתו   שליחות המנגישה לא רק  את החידושים הטכנולוגים אלא גם מעצבת את פני הדור והמנהיגים העתידיים שלו. התלמידים הם רק אחוז קטן של האוכלוסייה, אך הם 100% של העתיד. רעיון זה לא צריך להפחיד מורה אלא  צריך להגביר את המוטיבציה להיות מורה.

המורה כל יום מטפח את המוחות הצעירים אשר יובילו  את העולם שבו אנו חיים. המורה צריך לראות עצמו  כגורם חשוב בהצלחת תלמידיו.  המורה  בעבודתו מעניק כלים  שתלמידיו ייקחו מעבר לתקופה בה הם שוהים בית הספר. המורה מלמד אותם על מגוון אפשרויות ועל איך הם יכולים לנצל את הפוטנציאל שלהם כדי להגיע להישגים משמעותיים, עבור עצמם ועבור העולם כולו. המורה צריך לראות עצמו כאחראי לעיצוב פני העתיד גם אם הוא לא מרגיש כך.

2. להיות מורה זאת  חוויה רגשית.

אחד הדברים החשובים ביותר להבנה בתהליך החינוך  וההוראה הוא שאנשים הם יצורים רגשיים. אומנות ההוראה מתרחשת מהראש ומהלב. זה מסע הסובב סביב היכולת של מורה  להתחבר, לעורר, לדעת לקבל ביקורת וללמוד ממנה .

היכרות מעמיקה עם התלמידים , עמיתים למקצוע , הורים והקהילה מאפשרת למורה לבצע את עבדותו  בצורה יעילה ביותר ולמצוא את הדרכים שבהן ניתן למקסם את יכולת התלמידים להגיע להצלחה בלימודיים ולהפנים כישורים מעבר לנלמד בכיתה .היכרות שטחית עלולה לגרום לקבלת החלטות מוטעית הפוגעת בתלמידים ומתסכלת בסופו של דבר את המורה עצמו.

3. שינוי מתרחש כל הזמן, צריך  לחבק אותו.

אחד הדברים החשובים ביותר להבנת תהליך  ההוראה הוא  שבתהליך זה קיים שינוי מתמשך  ובלתי נמנע. אם החינוך ימשיך לשרוד, השינויים ימשיכו לקרות  והם כל כך גדולים שאנחנו עדיין לא יכולים לדמיין .  ההוראה מעצבת את עצמה מחדש כל הזמן גם אם זה לא נראה כך. נדמיין לעצמנו כיצד יראה מקצוע ההוראה  בעוד  5, 10, או 20 שנה מהיום. המורה לא ממש  צריך לדאוג לגבי זה ברגע זה ממש. מה שהמורה  צריך לעשות הוא להיות מוכן לחקור את השינוי, לחבק אותו, להתחבר אליו וללמוד ממנו.

מורה ותיק יודע כמה מהר תהליכי ההוראה והלמידה  השתנו. המידע, הטכנולוגיה המחברת אותנו אליה ועליית המדיה החברתית תרמו לשינוי זה. התלמידים כיום חשופים לגירויים רבים בכל אמצעי המדיה בעיקר הוויזואלית. אלו תלמידים  עם צרכים וסגנונות למידה מגוונים המצריכים ממורה יכולת גבוהה של יצירתיות על מנת להיות מורה רלוונטי .  ההוראה אינה חד- גונית . השינויים הדרסטיים אותם אנו חווים בתקופתנו מחייבת את המורה להיות מעודכן בסגנונות הוראה ולמידה חדשניים. המורה צריך לזכור כי השינוי הוא בדרך כלל כפי שהוא בוחר לעשות אותו.

4. הכישלונות לא מגדירים  או מאפיינים מורה

הרצון להצליח בכל מחיר בתחום ההוראה יוצר תסכול רב אצל מורים רבים . מורה הרוצה באמת להצליח צריך להפסיק לשאוף לא לעשות טעויות, ללמוד מהטעויות כפי  שהוא מצפה מתלמידיו  לעשות.

שלמות  בהוראה היא הוא מושג אידאלי  שאף פעם לא באמת  ניתן להשגה, מה שחשוב ביותר הוא שהמורה  צריך  פשוט להתמקד  היום להיות  מורה טוב יותר מאשר היה אתמול. אם המורה יגדיר את עצמו  לפי כישלונותיו , זה ימנע ממנו לממש  את מלוא הפוטנציאל שלו. גרוע מכך, המורה  מסתכן  בהפנמת  החשיבה הזאת גם אצל  תלמידיו.

5. ההכרה  של ההוראה ושכר האמיתי של המורה

שעות עבודה רבות, שכר נמוך, חוסר הערכה של המקצוע בקרב חלק לא מבוטל מהציבור וההנהגה יכולים לגרום למורה  לשכוח  את הסיבה  האמתית מדוע בחר להיות  מורה , מלכתחילה - לא רק  ללמד תוכן לימודי ,אלא להעניק כלים מקצועיים וערכיים על מנת לאפשר לנוער שלנו להשתלב  בצורה מיטבית בחברה, ולהפוך אותם למובילי העתיד בחברה בה אנו חיים. הגמול הגדול ביותר במקצוע  ההוראה הוא הידיעה שהמורה הוא חלק  מהעשייה הזאת, אם כי זה לא תמיד ברור.

כל מורה יכול לספר על הגאווה שחש כשפגש תלמיד שלו לשעבר לאחר מספר שנים  ולגלות כי התלמיד תמיד זוכר כמה משמעותי היה המורה בחייו , כמה השיעורים היו מעניינים ואיך הקשר הטוב  שלו עם התלמיד תרם רבות להצלחתו. מעבר לתכנים המקצועיים, על המורה להעניק בעבודתו גם  ערכים שאנו מעודדים בתלמידינו כגון- ענווה, צדק, אזרחות, התמדה, הסתגלות, עצמאות, סובלנות ועוד – אלו הערכים שהתלמידים יחיו לאורם גם  מחוץ לכותלי בית הספר. השילוב של תחום הדעת עם ערכים זאת  המתנה הכי גדולה שמורה מעניק לתלמידיו . ההשפעה עליהם היא לכל ימי חייהם והכרת התודה שלהם המסתכמת במשפט " היית מורה לחיים שלי" . זאת  ההכרה  שמורה מקבל בתמורה.

כמורה, לעולם אינו יכול לדעת היכן תתחיל השפעתו או עד כמה היא תתמשך. למעשה, הוא לא יכול לדעת. הנקודה היא שהמורה משפיע על כל תלמיד שלו , ותלמידיו תמיד יזכרו אותו.

השאלה הגדולה היא איזה סוג של מורה אתה רוצה שיזכרו אותך?

היום , 43 שנים של הוראה וחינוך , אני יכול לומר בגאווה שכל חמשת הנקודות שלי ווטנאב –קרוקט מתייחסת במאמרה היו  והינם נר לרגלי כל השנים .  התלמיד היה  ונשאר במרכז העשייה וההוויה שלי, תמיד חיפשתי  ועדיין מחפש דרכים כיצד לגרום  לתלמידי  לאהוב ללמוד , לשאוף להצליח אך לא לפחד מכישלונות, אלא ללמוד מהם כדי להשתפר. תמיד ידעתי לשתף את עמיתי למקצוע  בתובנות שלי  מחד ובתהליכי הוראה חדשניים מאידך. חומרי למידה והוראה שפיתחתי לאורך השנים  מפורסמים כיום באינטרנט ומשמשים מורים ותלמידים רבים. ידעתי להציב גבולות אך להיות גם  קשוב  לקשיים איתם מתמודדים התלמידים לא רק בביה"ס .  לעולם לא פחדתי מהשינוי המתבקש עם הכנסת טכנולוגיה חדשנית לתחום ההוראה , נהפוך הוא, חיבקתי את השינוי , תמיד חיפשתי דרכים  לשלב את הטכנולוגיה ולא רק להשתמש בה. לעולם אינך מפסיק ללמוד , ובכך אתה נחשף כל הזמן לחידושים ההופכים את תהליך ההוראה והלמידה לאטרקטיבי ומאתגר . הכרת התודה מתלמידי בעבר ובהווה היא השכר האמיתי של עבודתי החינוכית .

לשאלה איזה סוג של מורה אני רוצה שיזכרו אותי ? התשובה ברורה ועולה מתוך גוף המאמר עצמו ,

מורה לחיים.

 

כתב : שמואל כהן

 

מאמר מנחה:

https://globaldigitalcitizen.org/5-things-to-understand-about-teaching?mc_cid=b33302e718&mc_eid=c85eaf8dc8

 


תגובות

גלי צבי-ויס / מורה לחיים / 19/12/2019 06:32