הודעות והגיגים

לנירית האינדיאנית שפת שבט הנבאחו-כצופן בעולמית השניה

אנים דוברי שפת "נבאחו" (Navajo) השתתפו כמצפינים בפעולות שונות של חיל הים האמריקאי (Navy) באוקיינוס הפסיפי בין השנים 1942 ל 1945.

 

את הרעיון להשתמש האינדיאנים העלה פיליפ ג'ונסטון (Philip Johnston) שהיה בוגר מלחמת העולם הראשונה ובן של מיסיונר נוצרי ששירת את הכנסייה אצל שבטי האינדיאנים . הוא היה אחד מהאנשים היחידים בעולם שדיבר והבין את שפת ה"נבאחו" למרות שלא היה אינדיאני. הוא גם ידע שהצבא מחפש צפנים חדשים וחזקים יותר כל הזמן ושבזמן מלחמת העולם הראשונה השתמשו באינדיאנים משבט אחר (Choctwa) להצפנת מסרים. הוא האמין ששפת ה"נבאחו" היא הפיתרון המושלם.

 

הסיבה לכך הייתה פשוטה - שפה ה"נבאחו" היא ייחודית ללא קשר לשום שפה אחרת בעולם והיא כולה מדוברת ללא שפה כתובה (אין לה כלל אלף-בית!). כתוצאה מכך המבנה הלשוני והתחבירי שלה ייחודי וקשה מאוד. אנשים שלא מכירים את השפה לא יוכלו להיעזר בידע מוקדם של בלשנות או קריפטוגרפיה (מדע ההצפנה) על מנת להבין את השפה.
מכיוון ששבט ה"
נבאחו" היה היחיד שהשתמש בשפה זו (אפילו מבין האינדיאנים האמריקאים) ובתחילת המאה ה 20 היו מעט מאוד אנשים מחוץ לשבט שהבינו את השפה (פחות מ30 איש בזמנו), הרי שהסיכוי למצוא אדם מחוץ לארצות הברית שיבין את השפה היה קלוש. ואכן, היפנים על אף היותם מפצחי צפנים מוכשרים מאוד, מעולם לא הצליחו לפצח את הקוד.

 

הקוד לא תמיד היה תרגום ישיר של המילים אלא שיטה יותר מתוחכמת.
ההודעה הכילה רשימה של מילים ללא קשר ביניהם. לחלק מהמילים היה פירוש אסוציאטיבי (תפוח-אדמה למשל היה רימון-יד) וחלק אחר היווה קוד. במקרה זה, כל מילה תורגמה למקבילה האנגלית שלה והאות הראשונה שלה נלקחה להרכיב את המסר האמיתי. בהקבלה לעברית, כל המילים שהתרגום שלהם מתאים לאות "
a" יכלו לשמש לשם איות האות הזאת (תפוח- apple, נמלה- ant, זרוע- arm וכו').
בעיקרה, שיטת קידוד כזאת נחשבת "בזבזנית" כי כל מילה מניבה רק אות אחת. אך בהתחשב בעובדה שהיא הייתה "בלתי-מפוצחת" לעומת קודים אחרים של הצבא התועלת גברה על הבזבוז.
פיליפ ג'ונסטון הצליח לשכנע את הצבא ביעילות השיטה לאחר שהצליח להעביר מידע מקודד בשפת ה"
נבאחו" תוך 20 שניות לעומת כמעט 30 דקות בשיטות המסובכות שהיו קיימות אז.
האינדיאנים שגויסו היו צריכים לעבור מחנה הכשרה לפני שנשלחו ליחידות שלהם במרחבי האוקיאנוס הפסיפי. הסיבה הייתה שהיו צריכים להמציא וללמד אותם מספר רב של מילים חדשות המתארות כלים ומצבים מלחמתיים.

ההצלחה הייתה גדולה. על פי אחד הקצינים שפיקדו על הפלישה לאי איו-ג'ימה (Iwo Jima) האי לא היה נכבש לולא התקשורת המהירה והמדויקת שהועברה בין הכוחות ללא פחד שיצליחו לפצח אותה.

 

 

- קישור למילון האותיות והמילים של הקוד בשפת ה"נבאחו": לחץ כאן

 

 


אינדיאנים אמריקאים משבטים שונים (ויקיפדיה).

 

 

 

- לשאלה נוספת בנושא קידוד- מה משמעות הברקוד? לחץ כאן

 

 

 

מאת: ד"ר מאיר ברק
מחלקה לביולוגיה מבנית, מכון ויצמן למדע


תגובות