הודעות והגיגים

פתרון לפגיעה בחולות סמר

הלך: הציבור יקנה את הקרקע בחולות סמר

רגע לפני שיוצא לדרך מיזם כרייה בשטח שהוגדר ע"י מומחים כבעל מגוון ביולוגי ייחודי, הביע היזם נכונות לוותר על הפרויקט בתנאי שיוחזרו לו מיליון שקל ששילם כערבות. במסגרת קמפיין המכונה "קונים את החולות", הצליחו ארגוני הסביבה ותושבי האזור לגייס לטובת הנושא כ-17 אלף שקל

פורסם: 24.04.11, 10:55

לאחר שהמאבק להצלת הדיונה האחרונה בערבה כשל, וניתן אישור לכרות את החול לטובת תעשיית הבנייה, מסתמן כעת פתרון כלכלי לבעיה: הציבור יפדה את הקרקע ויאפשר לקבלן שקיבל זיכיון כרייה - לסגת מהמיזם.

 

 

חלקם הדרומי של חולות סמר, הממוקמים כ-20 ק"מ מאילת, הוגדרו על ידי מומחים כנדירים וכבעלי מגוון ביולוגי חשוב וייחודי. אולם כיום, בשל פעולות הכרייה המסיביות שמבוצעות שם, נותר מהשטח הטבעי פחות מקילומטר רבוע אחד. בשטח הזה בדיוק מתוכננת כריית חול נוספת, שאמורה לצאת לדרך בשבועות הקרובים.

 

החולות יינצלו?
הדחפורים מאיימים על הדיונה האחרונה בערבה / יעל עברי-דראל
אם לא יהיה שינוי של הרגע האחרון, תהפוך בקרוב הדיונה בסמר - הדיונה הגדולה האחרונה בערבה - לאזור כרייה וחציבה. מומחים מזהירים מפני פגיעה בבעלי חיים בסכנת הכחדה, ואחרים אומרים שיש חלופות טובות יותר שלא נבחנו. גורמים בענף הבנייה אומרים שבכלל אין צורך בחול באזור, אבל מנהל מקרקעי ישראל לא עוצר
לכתבה המלאה

לאחרונה, לאחר שכל מהלכי ארגוני הסביבה ותושבי האזור כשלו, ניתן כאמור האישור למינהל מקרקעי ישראל להוציא לפועל את המהלך. אולם בלחץ הארגונים, הביע היזם שזכה בזכיון את נכונותו לוותר על המיזם בתנאי שיוחזרו לו השקעותיו בתשלום הערבות למינהל. סכום זה עומד על כמיליון שקל. עם זאת, למרות נכונות היזם, המינהל סירב לוותר על הכסף והמהלך לעצירת המיזם נותר תקוע.

 

בשבועות האחרונים, בעקבות מגעים שהתקיימו בין היזם לבין נציגי התנועה הירוקה, נולד המהלך שכותרתו "קונים את החולות". עד כה גויסו לטובת הנושא כ-17 אלף שקל.

בשיחה עם ynet אומר פרופ' אלון טל, יו"ר התנועה, כי "יש פה מצב לא הגיוני כלכלית ולא הגיוני אקולוגית. זהו המוקד האחרון מתוך כל הסדרה הנהדרת של החולות באזור. בחו"ל קמפיינים כאלה מקובלים, אבל בישראל זוהי הפעם הראשונה שהציבור יקנה את הטבע בחזרה".

 

בתנועה מדגישים כי "זהו גוש החולות המשמעותי היחידי אשר נותר בצד הישראלי של עמק הערבה. בעבר השתרע גוש החולות על פני 11 קמ"ר, ואילו היום עקב כרייה אגרסיבית, זיהום תעשייתי והתרחבות שטחי חקלאות נותרו 2.3 קמ"ר. מהחלק הדרומי של החולות נותרו כ-0.7 קמ"ר בלבד".

 

צילום: רועי טלבי
 סמר. פיסת טבע ייחודית (צילום: רועי טלבי )

כיום מחולק החלק הדרומי לחמש חלקות שוות. בחלקות א' ו-ב' הסתיימה הכרייה ומינהל מקרקעי ישראל הוציא מכרז על המשך הכרייה לחלקות ג' וד', "אנו קוראים למינהל להימנע מהמשך הכרייה שתספק 500 אלף טון חול בלבד, ולהמשיך את הכרייה לעומק בחלקות א' וב' ההרוסות. כרייה לעומק בחלקות אלו תניב 2 מיליון טון חול".

 

בחברה להגנת הטבע, השותפה למאבק נגד הכרייה המתוכננת, מציינים כי "בחולות סמר מתקיים עולם שלם של צומח, חי ונוף. המים האצורים בחולות והמצע המאוורר, מאפשרים צמיחת שיחים המשמשים מזון לבעלי חיים ואפשרות להתחפר בחול ולהימלט מחום המדבר למחילה קרירה. כך נוצר בחולות עולם חי עשיר מגוון ומיוחד במינו". 

 

תגובות