יצירות אחרונות
מאתמול / לאמי ז"ל (0 תגובות)
דני זכריה /שירים -23/11/2024 06:35
זֶה כִּמְעַט סוֹפָנִי לָגַעַת בְּחֲבַצֶּלֶת (0 תגובות)
יעקב ארדיטי /שירים -23/11/2024 02:53
חִיּוּכִים בִּצְבָעִים - חֲמִשָּׁה קְצָרִים (1 תגובות)
אביה /שירים -22/11/2024 21:10
את וציפרים (3 תגובות)
יצחק אור /שירים -22/11/2024 16:12
אַבְרָהָם אֲבִי הָאֻמָּה/ מאת: אהובה קליין (c) (3 תגובות)
אהובה קליין /שירים -22/11/2024 15:57
מחשבות☄ (1 תגובות)
ולריה גונצרוב /שירים -22/11/2024 15:52
פרנקלין (0 תגובות)
תומר קליין /שירים -22/11/2024 15:24
שבת המלכה-מוקדש לדני האהוב-שלא תדע עוד צער-אמן (9 תגובות)
מרים מעטו /שירים -22/11/2024 10:11
פּוֹנְדֵרוֹסָה (2 תגובות)
הַחֲבֵרָה שֶׁל גֵ'נִי /שירים -22/11/2024 07:23
פוסטים
פואטרי סלאם בישראל, זו לא שירה
פואטרי סלאם. זו תחרות שירה בה משוררים מקריאים יצירה בסגנון הנקרא ספוקן וורד. בסוף מוכתר המנצח. ההתחלה היתה בארה"ב לפני כ 30 שנה. כיום התחרויות נפוצות בעולם, ומהוות חלק דומיננטי מהספוקן וורד.
ספוקן וורד. הוא סוג של הקראת שירה המבוצעת בד"כ בדגש על קצב, חריזה, משחקי מילים, וכדומה. סגנון זה קיים, מאז שחר ההיסטוריה. למשל בשבטים אפריקאים, תחרויות אולימפיות ביוון העתיקה, ועוד. הסגנון, חזר למעמד מרכזי בארה"ב של המאה ה 20, עם דגש על נושאים חברתיים, גזע, ...
הצלחת פואטרי סלאם בעולם. רבה מאוד. קיימת ביקורת שלילית על איכות השירה, אבל גם חיובית. כן קיימת התיחסות חיובית בחלקים מהאקדמיה, וממסד השירה. כולל פרסים, ומעמד של משורר לחלק מכוכבי הפואטרי סלאם. השירים בשפה האנגלית שאספק כאן, עומדים על רמת שירה גבוהה מאוד. מדובר בשירה מרשימה. השירים שאתן כאן, אינם רק סטנד אפ קומדי, אלא מצטיינים בדראמה אמיתית. מונולוג דראמטי מרשים. הדרמה פורצת את הלב, ונובעת מאמת גדולה וחשובה.
פואטרי סלאם בישראל. לא קיים זמן רב. לא מדובר בשירה כלל ועיקר, אלא בסטנד אפ קומדי בחרוזים. הקהל מקסימום משועשע מהחידודים התפלים. אין דרמה גדולה אמיתית. אין כלום. גם אם מה שנאמר יש בו אמת מסוימת, הרי מדובר באמת ידועה כבר זמן רב, והקהל נהנה לצחוק על כל מיני תופעות ואנשים, שכבר מזמן סומנו כמעצבנים. די מגעיל.
הערות טכניות. מפאת אריכות השירים, אסתפק בלתת פה במאמר רק חלק (משמעותי) מכל שיר. כל שיר שאתן פה ניתן למצוא ביוטויב. מומלץ, כי להקראה אפקט משל עצמה.
טמיר אהרוני, השלט בכניסה למושב. אפתח דווקא בשיר פואטרי סלאם ישראלי, מקסים. מקרה נדיר, אולי יחידני. שיר
משעשע ולעיתים אפילו מרגש.
טמיר אהרוני // השלט בכניסה למושב
אז בכניסה למושב שלי, יש שלט חדש ובו כתוב: "הלו, הגעת הביית תאט" ובכל פעם שאני קורא אותו, מבפנים, אני קצת מת. אין לי הסבר הגיוני באמת, והשלט צודק, זה הגיוני בהחלט. זה בשיא הרצינות, אבל כל פעם שאני קורא אותו קצת בא לי למות מין דחף להקיא ואני חושב שזה קשור גם למגרש המשחקים טיילתי שם עם הכלב שלי בדיוק כשהוא נבנה מגרש חדש, מרשים מתהדר באיכות הנדנדה לא חורקת, ואפילו לקרוסלה יש חגורת בטיחות מדובר במבנה יוקרתי, הישר מהקטלוג מעוצב לשביעות רצון ההורה שאין לו זמן לדאוג. ובעודי שם עם הכלב, בין מגלשות לנדנדות דווקא בי פתאום התעוררו, דאגות פשוט עד לא מזמן, היתה כאן חורשה במקום גן. אז לא יכולתי, שלא לתהות, איפה השנה מתכננים לעשות את שבועות? או עש לילה כשהבוגרים חוטפים את הצעירים איפה את זה עכשיו אפשר לעשות? עכשיו כשאל מועדון הנוער יש שביל צפוף אז בין שיעור ספינינינג לפילאטיס מכשירים מישהו בכלל חושב על החברה הצעירים ... ותוך כדי כשאני שוקע בתהיות, חלף מולי הורה עם בנו הפעוט נופפתי לשלום כדי לצאת לידי חובה אבל הכלב שלי, הוא לא הבין שהם מההרחבה הוא שעט לכוון הילד, עם התפרצות אנרגיה אופינית כדי פשוט לתת, את ברכת הלק לפנים, המסורתית אבל האבא נבהל והטיח בטון חמור זה הכלב שלך, מה פתאום, הוא לא קשור? תראה את השלט, אתה לא יודע שזה אסור? ... זה אתם אנשי ההרחבה, חירבתם אותנו מבפנים ... לגור במושב אומר להתמסר למהות עזוב את הכלב, מה עם הילד לא מגיעה לו ילדות? ... העניין, זה לא איפה אתה חי, העניין זה איך?
אני חייב להודות ממש טוב. נכון, שעיקר קסמו של השיר הוא בשנינות והשעשוע, שמקורם, באמת, בעלת אופי די אישי. אבל השיר בשורות מסוימות מרגש. מעניין. סוחף. השיר אישי, וגם חברתי, שאיננו מתרומם לכדי סמל גדול, לא חייב. אין זה רצונו, והוא גם לא יכול. הסמל הגדול, המתבקש, כאן, הוא בנאלי, נדוש. אבל במושב, אצל טמיר, הוא אישי, אמיתי מרגש. יופי. יופי טמיר, השיר כן ראוי ומתאים להכנס לקאנון השירה העברית, ומי יודע אולי יצליח. יש פוטנציאל. ויש משהו בשיר שלך בחריזה, במוסיקה, שכן מושפע בצורה נכונה מהאישי, של זך, ורחל. אבל מדובר ביוצא מן הכלל שאיננו מעיד על הכלל.
יונתן בלומנפלד נסענו למרכז. שיר שהוא מעין ואריאיציה דהה ומגוחכת על השיר הקודם. שיר חברתי, שלא ברור בו מה האישי, אבל זה לא העניין. זה לא עובר לשומע, זה לא עובר, הכל רק חידודים, על השוני בין ירושלמים לתל אביבים. רק סטנד אפ קומדי עם חרוזים, לא טובים, אם כי חרוזים. האמת הנאמרת ידועה מאוד, ולא מעניינת, אותה מצייר יונתן, מנקודת ראיה לא שגרתית, עקומה מאוד, מוזרה במובן הרע, רק כדי להדהים. אין פה פגיעות של היוצר, אין פה את הרגישות של טמיר, שום דרמה, רק לעג. נראה שיונתן מקבל מחיאות כפיים מהקהל, כי הוא חתיך.
יונתן בלומנפלד/נסענו למרכז
נסענו למרכז, לפני כמה ימים מה ירושלמים עושים במרכז, אתם בטח שואלים ובכן, נסענו לקנות אפקט לגיטרה, אני וחבר, יש אפקטים שאפשר לקנות במרכז, כך מסתבר חיפשנו שעות חניה, ולא הצלחנו להבין איך מגיעים מה ירושלמים עושים במרכז? ... מוכר דיפלומט נותן לי מבט מתנשא של לא מענין אותי באמת, מי אתה, ומה אתה עושה מבט של הגיטרות כאן חביבי, הן לא סתם גיטרות, הן פראיות המצילות כאן, לא סתם מצילות, הן מושיעות ... לא החלפנו 2 מילים, ואני כבר עצבני מי נתן לך למכור, ילדון עלוב ויומרני ... ובעומק החדר, על עמדת המכירה עומדת ניצבת לה שם בחורה עם הגב אלינו אך ניתן בקלות להבחין בקווי המתאר שגולפו בסכין ... אחח נשות המרכז, נשים טרפות שמות את היפות, במילה מזויפות הן לא כמו שלנו, נשים של אמת ...
הנשים שלנו, לא צריכות שמלות קצרות, או חצאית הן לא זקוקות לפן או שעוות למי בכלל איכפת מזוג רגליים ארוכות? או חלקות או ישבנים שזופי ביקיני עם אפקטים שרק במרכז אפשר לקנות
יש פה עודף עצום של מלל. הכאב והמרירות של טמיר, הופכים אצל יונתן לרשעות קטנונית לשמה, והקהל מצטרף בקולות עידוד של רוע לב. רוע, זה לא טוב בשירה. זו לא שירה
אריק אבר. אמנים לא מסוגלים. טקסט חלש משמים ובנאלי, מלל סתמי, שלפעמים הופך לאמירות ברורת, אבל בעצם מוכרות. אריק הוא רוח חיה בארגון ארועי פואטרי סלאם ישראל.
אריק אבר/אמנים לא מסוגלים
אמנים לא מסוגלים להבין את ערך עצמם אמניים מדברים, אמנים מדברים אמנות אמנים מדברים דברים אמנים מדברים דברים במשיכות מכחול בקופוזיציות תנועה, בעצוב של חומר, עץ, זכוכית, קרמיקה צליל, מצלול, פרפורמנס, מנגינה, תמונה, מילה מילה מילה בקצב, אמנים מדברים בקצב, אמנים מדברים בקצב מסחרר אמנים מדברים באפיקים ישירים למרכזי העצבים אמנים לא לוקחים שבויים אמנים לא מסוגלים להבין את ערך עצמם ... אמנים עושים חלטורות, אמנים עושים חלטורות, אמנים עושים חלטורות כן! אמנים עושים חלטורות. כי אם אמנים לא יעשו חלטורות אז אומנים יעשו חלטורות. תמיד יהיו אומנים שיעשו חלטורות ירשו למפיקים שלא יודעים להפיק מעצמם דבר להגיד לאמנים איך מהו מתי לאמר ... האם הקהל הבחין כשהוא השתמש במילה אומנים ולא אמנים? אני מסופק. אבל זה לא העניין, למשל מה קורה עם השורה המרכזית, " אמנים לא מסוגלים להבין את ערך עצמם". נראה שהכוונה שהם ממעיטים בערך עצמם, נו זו שטות, כולם מחזיקים מעצמם מוצארט, ואולי להפך שהם יותר מידי מחזיקים מעצמם. אין לזה הרבה גיבוי בטקסט, ובכל מקרה זו אמירה ידועה. אולי זה המתח בין 2 האפשרויות הקיימות במקביל. אולי אבל זה לא עובד רגשית. זה לא עובר. ייתכן שיש פה כאב, אבל בפועל זה רק טקסט משמים.
סיכום ביניים. פואטרי סלאם ישראל, לא מייצר שירה. הטקסט של טמיר אהרוני הוא כן שירה, אבל טקסט אחד, לא מספיק. בואו ונסתכל על שירים באנגלית. ונראה את ההבדל.
אוליביה גטווד, מייגן פאלי, אמרי לא. רק עברנו לאנגלית, והנה שירה גדולה באמת. מעבר לטקסט המרשים, הביצוע מהמם, והבעיה בסאונד, אולי בעצם רק מגבירה את האפקט באופן חיובי.
Olivia gatwood, megan falley/ say no (from poetry slam)
It is summer. The smell of beer and
hotdogs and going to these games with your
boyfriend. on their father’s shoulders. As you
watch and your boyfriend down on one knee. And the way he looks at you and see the thousands This is for the woman who says no: They will boo you as you run down the
stadium steps Someone will throw popcorn at you Someone will catch your wrist They will call you a villain. A bitch. They will curse the day you learned any
other words The ones who think themselves kind will
ask why you had to make no a public thing. Someone will tell your now ex-boyfriend and you must not have been shit anyway, — Cunt, you are ugly anyway. Somewhere a woman argues for a higher
salary Somewhere a woman’s friends sign her up …
מדהים. שירה דרמטית גדולה, בגודל של מסך קולנוע. אמת חשובה, מעוף אדיר, כאב חשוב.
נייל הילבורן. הפרעה טורדנית כפייתית. הנה עוד שיר סלאם באנגלית. Neil hilborn/ OCD (poetry slam) The first time I saw her… …
מרגש, חזק, דרמה עצובה, עובר לשומע. ההקראה מדהימה מותאמת לטקסט. סיכום סופי. פואטרי סלאם באנגלית ( ארה"ב...). שירה אדירה. פואטרי סלאם ישראל, לא שירה.
קינוח, הולי מקניש, נבוכה. נקנח, בשיר הספוקן וורד המפורסם, מועמד רציני לקאנון השירה באנגלית, לתולדותיה. הולי מקניש נבוכה להניק בפומבי. Hollie macnish/embaressed
I thought it was
okay, I could understand the reasons שיר אישי, שהופך לסמל דרמתי נביאי חברתי עצום. יצירת מופת.
תגובות
גלי צבי-ויס
/
מרתק!
/
11/02/2016 14:29
מוטי ריקלין
/
תודה גלי.
/
11/02/2016 17:12
גלי צבי-ויס
/
זה מתחיל ב-19:00, ובדרך כלל מסיימים בין 10 ל-11 בלילה.
/
11/02/2016 17:45
התחברותתגובתך נשמרה |